Wetenswaardigheden Turkije

Geplaatst in: Reisbestemmingen 0

Turkije is al jaren een geliefde vakantiebestemming voor duizenden Nederlanders. Als toerist in het prachtige land is het van belang om de waarden en normen van de lokale bevolking de accepteren en vooral te respecteren. Ondanks dat Turkije steeds westerser wordt wordt er heel veel waarde gehecht aan tradities en culturele feesten.

Open staan en respect tonen voor de bevolking

Iedereen die naar Turkije op vakantie gaat zal hoogstwaarschijnlijk op de plaats van bestemming een moskee bezoeken. Het is uitermate belangrijk om de regels te weten voordat je een moskee bezoekt. Iedereen die een moskee binnentreedt is verplicht om eerst zijn of haar voeten en handen te reinigen met rein water. Het is verboden om met schoeisel naar binnen te gaan. Voor mannen en vrouwen geldt dat de knieën en schouders bedekt moeten zijn en voor vrouwen is het verplicht om een hoofddoek te dragen bij het binnentreden van een moskee. Pas bij het bezichtigen van culturele bezienswaardigheden altijd de kleding voorschriften toe die van je gevraagd wordt. Je bent te gast in het land en de Turken hechten heel veel waarde aan hun cultuur en als je respect toont krijg je dit dubbel en dwars terug. Een van de beginselen van de Koran is het tonen van gastvrijheid aan vreemden. Turken houden zich niet strikt aan alle regels van de Koran, maar de gastvrijheid staat hoog in hun vaandel.

Turkije is een islamitisch land maar het geloof word veel vrijer behandeld dan in andere islamitische landen. Zo is de islam geen staatsgodsdienst. Het geloof speelt een hele belangrijke rol van betekenis in het leven van de Turken en iedere toerist wordt met klem verzocht dit te accepteren en te waarderen. Zoals de Turken zelf zeggen wat je ons geeft krijg je dubbel en dwars terug, zoals al gezegd staat gastvrijheid en vriendelijkheid hoog in hun vaandel.

Naast Turks, wordt er ook Engels en Duits gesproken

Doordat Turkije de laatste jaren overspoelt wordt met toeristen vanuit alle windstreken, spreken Turken niet alleen Turks maar een groot deel van de bevolking in de toeristische gebieden spreken ook Engels en Duits. Een enkeling spreekt een woordje Nederlands en dat komt meestal omdat familieleden in Nederland wonen of omdat ze zelf in Nederland hebben gewoond. Respecteer het vakantieland waar je ook maar naar toe gaat altijd. Zo beleef je de mooiste en beste vakantie ervaring.