Op Avontuur in het Franse Katharenland

Geplaatst in: Reistips 0

Het grensgebied tussen Frankrijk en Spanje wordt gevormd door het machtige berglandschap van de Pyreneeën. Aan de Franse zijde ligt een schitterende, bergachtige streek, Occitanië, die gekenmerkt wordt door grillige bergen, wijnvelden, rivierdalen en glooiende heuvels. Langs de doorgaande provinciale wegen liggen de meeste dorpen en stadjes, waar omheen vooral wijnbouw te vinden is. In de Middeleeuwen waren er veel dorpen, abdijen en chateaus. De kastelen moesten vooral het grensgebied bewaken. Dit uiterste zuiden van Frankrijk wordt ook wel Katharenland genoemd. De Katharen waren Christenen die er met name in deze streek een oudchristelijk religieus denkbeeld op na hielden; een leer welke wordt vergeleken met het Gnostische Christendom.  De Rooms Katholieke Kerk maakte hier in 1209 korte metten mee; de Paus riep op tot een Kruistocht en binnen enkele decennia waren er nog maar weinig Katharen over. De heersende Occitaanse elite, die grotendeels onafhankelijk van het toenmalige Franse koninkrijk hun gebieden bestierde, nam het voor de Katharen op en bevocht de kruislegers met al hun kracht vanuit hun talrijke burchten, die verspreid door het gebied op hoge bergtoppen waren gebouwd en versterkt. Helaas moesten de Occitaanse heren in 1226 – na een tweede aanval – hun bezittingen overgeven aan de kruisvaarders en het Franse koninkrijk. De zuidelijke gebieden, die toen nog bij Catalonië hoorden, volgden pas veel later, namelijk in 1659 bij de Vrede van de Pyreneeën. Dit verdrag moest een einde maken aan de oorlogen tussen Spanje en Frankrijk; de nieuwe grens werd namelijk vanaf dat jaar officieel over de hoogste toppen van de Pyreneeën getrokken. En zo kwam ook Noord-Catalonië onder de Franse vlag. In september 2016 kreeg Katharenland, dat tot die tijd bekend stond onder de naam Languedoc-Roussillon/Midi-Pyrénées, zijn oorspronkelijke naam, Occitanië, terug.

Katharenland Vakantieland

Vandaag de dag is Katharenland een populaire vakantiebestemming bij toeristen die van natuur, bergen, cultuur en geschiedenis houden. De karakteristieke oude dorpjes – vaak diep in slaap op het heetst van de dag – ademen nog steeds de authenticiteit uit van het oude land; kerkjes en kloosters uit de tijd van Karel de Grote, abdijen en kastelen uit de tijd van de Tempeliers… Vooral de talrijke overblijfselen uit de tijd van de Katharen, zoals het mystieke Montségur, de kastelen van Lastours, het troubadourkasteel van Puivert en de romantische burchtruïnes Puilaurens, Peyrepertuse en Queribus worden ieder jaar door vele toeristen bezocht. De oudste ommuurde burchtstad van Europa, Carcassonne, is eveneens een bezoek meer dan waard. Middeleeuwse straatjes met gezellige restaurantjes, cafés en souvenirwinkeltjes leiden u naar de schitterende basiliek, de oude dubbele standsommuring – die deels uit de Romeinse tijd stamt – en het oude kasteel, dat een museum herbergt. Eveneens bezienswaardig zijn de oude abdijen van Occitanië; allemaal bezitten ze schatten aan Romaanse en Gotische architectuur, beelden, bewerkte pilaren en romantische kloostergangen. En tenslotte is er nog het enigma van Rennes-le-Chateau, een dorpje op een heuvel in de hoge vallei van de rivier de Aude, dat de inspiratiebron was voor twee bestsellers: de Da Vinci Code van Dan Brown en het Geheim van de Tempeliers van Steve Berry. Kortom, u hoeft zich niet te vervelen.

Genieten van het Franse leven

Ook om te ontspannen is er genoeg te doen in Katharenland. U kunt overal heerlijk eten en bij warm weer kunt u een dagje naar het strand of een meertje met een strandje, of afkoelen in een van de riviertjes in de buurt. Wandelliefhebbers kunnen zich uitleven tijdens een van de vele schitterende wandelingen in de omgeving. Ook kunt u zich laten verwennen in een van de Spa en Wellness centra. Overal zijn er stadjes met gezellige terrassen, vooral bij de toeristische bezienswaardigheden, en bijna overal kunt u wijnproeven langs de ‘Route du Vin’. In Katharenland kunt u heerlijk genieten van het Franse leven, en waar u ook heen rijdt, in iedere richting is het landschap weer anders.

Verblijf in het hart van Katharenland

Bent u toe aan een bijzondere vakantie en zoekt u een fijne, comfortabele accommodatie voor 2 personen, gelegen in het hart van Katharenland, dat van alle gemakken is voorzien? Neem dan eens een kijkje op deze informatieve website: www.le-conte-du-graal.com.

De gezellige vakantiewoning heeft een fantastisch uitzicht op de Pyreneeën, een eigen tuin met privé ingang en parkeerplaats en, niet onbelangrijk, Nederlandse TV (satelliet). Anneke (eigenares) is tevens gids in de streek, zodat u haar ook kunt inhuren voor een bijzonder dagje uit, bijvoorbeeld naar Rennes-le-Chateau…

Vakantiewoning ‘Le Conte du Graal’ – Katharenland. http://www.le-conte-du-graal.com

Katharenland uitzicht