Keizerin van de Karpaten

Geplaatst in: Reisbestemmingen 0
Parlementsgebouw Boedapest

Boedapest is de hoofdstad van Hongarije en met 2,5 miljoen inwoners de grootste stad aan de Donau. De Boedapesters hebben van oudsher een haatliefde verhouding met de rivier. Aan de ene kant is het een levensader voor de stad, aan de andere kant zorgt het water elk jaar voor problemen. Boedapest is charmant, bohemien en bruist van actie. Jong en oud zullen zich hier uitstekend vermaken.

Op stap in Boedapest

Boedapest wordt in tweeën geknipt door de majestueuze Donau. Op de westoever ligt het heuvelachtige Boeda met het paleis van renaissancekoning Matthias, de indrukwekkende Matthiaskerk en de torentjes van het Vissersbastion. Hiervandaan kijkt u uit op de beide Donauoevers, die overigens op de Werelderfgoedlijst staan.

Pest is het vlakke laagland met de indrukwekkende Andrássy Boulevard, het Heldenplein aan het eind van deze prachtige bomenlaan en het enorme stadspark. Het stadspark is een feest voor kinderen door de roeivijver en het circus.

Van museum naar museum

Boedapest kent maar liefst 200 musea. Aan weerszijden van het Heldenplein staat er één en in het voormalige paleis van koning Matthias vindt u de nationale galerie. Ook tegenover het parlement van Hongarije (het grootste parlementsgebouw van Europa) is een boeiend museum. Het parlementsgebouw zelf kunt u op bepaalde dagen ook bezichtigen, evenals het gebouw van de nationale opera aan de Andrássy Boulevard.

Koffie en shoppen

Boedapest is de winkelstad bij uitstek. In meerdere grote winkelcentra vindt u alles wat uw hartje begeert. Neem maar eens een kijkje in het West End City Center naast het statige Nyugati station (het mooiste treinstation van Centraal-Europa). Ook in de deftige Váci utca in het hart van Boedapest zult u zich verlustigen aan fantastisch kristal en oogverblindende sieraden.

Hongarije is een koffieland en Boedapest spant de kroon met de oudste en beroemdste koffiehuizen van het land. U drinkt koffie met allure in Gerbeaud Palota aan het eind van de Váci utca, of in artiestencafé Müvész aan de Andrássy ut.

De superlatieven om Boedapest te beschrijven schieten tekort. Er zit maar één ding op: zelf gaan kijken. Vlieg gauw naar Boedapest. Boek een hotel of een appartement in via Boedapest-hongarije.nl.

Budapest is ongeveer 1,5 uur vliegen vanaf Amsterdam. Onder andere Easyjet en KLM vliegen naar Budapest. U kunt bij het online inchecken ook meteen uw hotel boeken. Ook kunt u de prijzen vergelijken voor de reis opzich.